• Kök
  • Båtmotor
  • Motorsåg
  • Smed
  • Spis
  • Symaskin
  • Motorcyklar

Mer än 300 års historia om ett varumärke och en fabrik

Öppettider

Maj-september

Mån-fre: 10-17
Lör-sön: 12-16

Oktober-april

Mån-fre: 10-15
Lör-sön: 12-16

33 199 besökare under 2017!

09 januari 2018 | Nyheter

Stort tack!

Vi på Husqvarna Museum vill rikta ett stort tack till alla besökare 2017 – såväl grupper som enskilda! För tredje året i rad har vi nått över 30 000 av er och vi är mycket stolta och tacksamma för all den uppmärksamhet vårt museum fått! Varmt välkomna åter!

7073

Läs mer

Efterlysning

Efterlysning av stämplar i hagelvapen!

Du som har Husqvarna hagelvapen med tillverkningsnummer över 159 400 är välkommen att höra av dig till museet, då vi försöker klargöra några för oss okända vapenhantverkares bomärken.

E-post: info@museum.husqvarna.se

Tel: 036- 14 61 62

Ur samlingarna…

Korvautomat

Varmkorv-automaten

Husqvarna började experimentera med mikrovågsteknik i slutet av 1950-talet och redan 1961 börjar man fundera på en s.k. elektronisk grillkorvautomat. Mot slutet av 1965 erhåller man Folkhälsoinstitutets godkännande för maskinen, som i sitt inre kombinerar flera olika Husqvarna-specialiteter.

En av de första automaterna placerades på Husqvarnas symaskinsverkstad där den kom att användas flitigt och bli mycket uppskattad. Hösten 1966 provades den på fler platser över hela Sverige: lunchrum, bensinstationer, väntsalar, idrottsplatser etc. Eftersom den var regn- och vindsäker kunde den även placeras utomhus.

Maskinen fanns i två olika versioner: Den första versionen hade i ett kylutrymme plats för 400 förgrillade och individuellt plastförpackade korvar och lika många små senapspåsar samt ett något mindre summa med korvbröd i ett tempererat utrymme. Kunden lade i en krona och fick efter några sekunder sin i mikrovågsugn värmda korv samt senapen. Ville man ha ett bröd till fick man lägga i ytterligare en tjugofemöring, varefter ett skuret korvbröd expedierades.

I den andra versionen från ca 1970 förvarades 115 förgrillade och plastförpackade korvar i kylutrymmet och lika många korvbröd i det tempererade utrymmet. Senapen hade nu bakats in i brödpåsen. Den varma korven hade nu stigit i pris till hela två kronor, men å andra sidan ingick då ett bröd. Först kom brödpåsen med sin senapspåse ut och 15 sekunder senare korven och kunden monterade hela härligheten med senap och allt!

Trots att man t.o.m. exporterade denna automat så blev den ingen större succé. Produktionen upphörde en bit in på 1970-talet, men muséet har en i sina samlingar som man kan komma för att titta på. Och blir du sugen på fika, så går det bra i vårt lilla café! Välkomna!