• Kök
  • Båtmotor
  • Motorsåg
  • Smed
  • Spis
  • Symaskin
  • Motorcyklar

Mer än 300 års historia om ett varumärke och en fabrik

Öppettider

Maj-september

Mån-fre: 10-17
Lör-sön: 12-16

Oktober-april

Mån-fre: 10-15
Lör-sön: 12-16

Efterlysning

Efterlysning av stämplar i hagelvapen!

Du som har Husqvarna hagelvapen med tillverkningsnummer över 159 400 är välkommen att höra av dig till museet, då vi försöker klargöra några för oss okända vapenhantverkares bomärken.

E-post: info@museum.husqvarna.se

Tel: 036- 14 61 62

Månadens föremål

ilontraktor

Föremål: Modell av terrängfordon utrustat med mecanumhjul

Tidsperiod: 1974-1976

År 1973 uppfann ingenjören Bengt Ilon på företaget Mecanum AB det speciella hjul som oftast kallas mecanumhjul, men som ibland – och särskilt inom Husqvarna-bolaget – kallas ilonhjulet. Hjulet är försedd med ett antal snedställda ”rullar” vilket medför att fordonet kan köra i vilken riktning som helst beroende på dels vilka hjul som är drivande  och dels i vilken riktning de driver.

Bengt Ilon innehade patentet personligen men lät inledningsvis AB Bröderna Lundbergs Mekaniska Verkstad i Skellefteå försöka utveckla uppfinningen. Husqvarna AB kom på ett tidigt stadium in i processen och man planerade att göra ett praktiskt fordon, eller traktor, för skogsbrukets behov.

Formgivaren på Husqvarna Rustan Lange ritade en prototyp och kan mycket väl själv ha byggt denna modell eftersom han var känd som en styv modellbyggare. Modellen är byggd i olika trämaterial men har en del detaljer i plast och metall. En prototyp blev också byggd i verklig skala men det visade sig att fordonet hade svårt att förflytta sig i ojämn terräng och projektet lades efter ett par år ned.

Bengt Ilon sålde senare sitt patent till Förenta Staternas flotta som lät bygga små praktiska fordon att användas ombord på hangarfartyg. I modern tid har en del andra produkter med mecanumhjul utvecklats, bl.a. rullstolar.

Modellens storlek: 48 x 48 x 24 cm