• Kök
  • Båtmotor
  • Motorsåg
  • Smed
  • Spis
  • Symaskin
  • Motorcyklar

Mer än 300 års historia om ett varumärke och en fabrik

Öppettider

Maj-september

Mån-fre: 10-17
Lör-sön: 12-16

Oktober-april

Mån-fre: 10-15
Lör-sön: 12-16

Museet är stängt midsommarafton den 23/6 och Midsommardagen den 24/6.

 

Husqvarna Museum söker en eka/roddbåt i trä för våra utställningar!

Önskar någon bli av med en sådan är ni välkomna att höra av er till info@museum.husqvarna.se eller på 036-14 61 62.

Husqvarna-rallyt

23 maj 2017 | Nyheter

Lördagen den 3 juni  2017 arrangeras det 21:a Husqvarna -rallyt av
Husqvarna motorcyklar och Husqvarna Museum

Museet har extra öppet denna dag 11-17

START – sker kl. 9 vid Stockmakarbyn
MÅLGÅNG – vid Husqvarna Museum

För mer information om rallyt se Husqvarna motorcyklars hemsida: http://www.husqvarnamotorcyklar.nu/

2016-Rally-101

Läs mer

Efterlysning

Efterlysning av stämplar i hagelvapen!

Du som har Husqvarna hagelvapen med tillverkningsnummer över 159 400 är välkommen att höra av dig till museet, då vi försöker klargöra några för oss okända vapenhantverkares bomärken.

E-post: info@museum.husqvarna.se

Tel: 036- 14 61 62

Ur samlingarna…

Månföremål Reliance jun 2017

Glassmaskinen ”Reliance”.

Husqvarna tillverkade från cirka år 1900 och ända in på 1960-talet glassmaskiner. Eller ”glacemaskiner” som man skrev på den tiden. Inalles 1,1 miljoner glassmaskiner tillverkades i många olika storlekar – från de minsta med en rymd om ½ liter till de största som rymde hela 40 liter glass, eller 80 gånger större än den minsta. De större maskinerna kunde vevas för hand men även utrustas med en elmotor; de minsta var enbart handvevade.

Detta var också en relativt god exportprodukt och i museets samlingar finns det broschyrer och annat på, förutom svenska, även bl.a. engelska, franska, spanska och holländska. De flesta kallades Reliance, som ju betyder ”pålitlig” men några kallades också Nordpolen och Polaris.

Glassmaskinerna fungerar som så att det yttre rummet, som omslutas av trätunnan, fylls med is, salt och vatten, och det inre rummet, metalldelen, fylls med glassmassa och sedan vevar man glassen så den ”cirkulerar innanför” det mycket kalla is-vattenskiktet, och fryses därmed till glass!

I receptböckerna finns anvisningar för att göra minst ett tjugotal olika glasser och sorbeter etc. Så här gick det till att göra t.e.x gräddglass med smak av vanilj: Koka upp 1 liter grädde med en kluven vaniljstång. Häll den varma vaniljgrädden över 160 gram socker, 4 äggulor och 4 hela ägg som uppvispats före. Sila och vispa på varm platta utan att det kokar. När det tjocknat silas glassmassan och svalnas av. Därefter tillsätts den till glassmaskinen och bearbetas i cirka en kvart. Varsågoda att njut!

Om du kommer till museet kan du se ett antal av Husqvarnas glassmaskiner och blir du sugen går det bra att köpa glass i vårt lilla butik! Välkomna!

 

Celebert besök på museet!

10 maj 2017 | Nyheter

Fredagen den 5 maj hade Husqvarna Museum fint besök när Nils ”Nisse” Abrahamsson i sällskap med sonen Hans gästade oss. Nils är vid 97 år (!) den allra sista nu levande vapenhantverkare, efter att ha arbetat i företaget i 51 år (!) som ekipör och reparatör. Han slutade cirka 1989. Vapenarbetaretraditionen i denna del av Sverige är cirka 600 år, ett smått fantastiskt faktum! Nils och Hans var såklart mest intresserade av museets vapensamling och [—]

Läs mer