Passa på att komma till oss på Husqvarna Museum och ta del av våra fina utställningar och omfattande samlingar med produkter och andra föremål relaterade till Husqvarna AB – företaget som grundades som ett kungligt gevärsfaktori i Jönköping år 1620 och med tiden skulle utvecklas till en framgångsrik svenskt exportindustri med försäljning av civila varor jorden runt!

Museet disponerar hela 2400 kvadratmeter och det är därmed lätt att hålla det sociala avståndet medan ni avnjuter 400 år av industriproduktion! Dessutom gör du vårt svenska kulturarv en stor tjänst då era inträdesavgifter gör det lättare för museet – som inte är offentligt ägt – att överleva och utvecklas för framtiden.

Tack för ert stöd!

MC-utst

 

Vi har glädjen att meddela att Husqvarna Museum under 2019 slog nytt besöksrekord!

Hela 36 625 personer besökte museets utställningar och tog del av Husqvarna AB:s fantastiska historia. Det är drygt 3000 besökare fler än vårt tidigare rekort från 2015. Vi på Husqvarna Museum vill rikta ett stort tack till alla besökare – såväl grupper som enskilda! För femte året i rad har vi nått över 30 000 av er och vi är mycket stolta och tacksamma för all den uppmärksamhet vårt museum fått! Varmt välkomna åter!

En annan positiv nyhet under 2019 var att museets samlingar inrättades i Stiftelsen Husqvarna Museum!

Eftersom samlingarna i museet inte ägdes gemensamt, utan separat av Husqvarna AB, Huskvarna hembygdsförening och Stiftelsen Husqvarna Vapenmuseum uppstod en önskan om att säkra samlingarna under en ägare som dessutom inte var kopplad till annan verksamhet. År 2019 ombildades därför vapenstiftelsen till Stiftelsen Husqvarna Museum, med Huskvarna Hembygdsförening och Husqvarna AB som stiftare.

Stiftelsens ändamål är att förvalta museets arkiv och samlingar för kommande generationer och tillse att de hålls intakta och inte skingras eller flyttas utanför orten Huskvarna. Dessutom skall man främja den museala verksamhet som Huskvarna Hembygdsföreningen, på uppdrag av stiftelsen, och i samarbete med Husqvarna AB, bedriver.

HQV Museum 3869

Mycket har vi i våra samlingar men inte allt. Vi saknar torkskåp från 1960- och 1970-talen och söker sådana till våra utställningar.

036-14 61 62
husqvarna.museum@husqvarna.se

HFF5685

Husqvarna Museum har öppet 12-18 den första advent (sön 1/12) i samband med Gammeljul i Smedbyn!

Vi bjuder på fri entré, pepparkakor och glögg, samt filmvisning.

skarmavbild-2019-10-30-kl-114116

Denna månad är det 60 år sedan Husqvarna levererade sin första motorsåg! Motorsåg modell 90 var också den första produkten i färgen orange, och sedan dess har orange blivit Husqvarnas mest igenkända företeelse!

HFF497

Just nu finns en spännande bok om en av Sveriges stora industriägare att köpa hos oss!

Boken ”Hugo Tamm – den motvillige industrialisten”, som är skriven av Gunnar Winqvist, handlar om en av Sveriges ovanligare industriägare, som till en början var ganska ointresserad och oengagerad men kom att bli en föregångare vad gäller att indirekt driva sina företag via styrlseuppdrag.

Hugo Tamm hade en av de största företagsgrupperna i Sverige under slutet av 1800-talet och var storägare i Husqvarna Vapenfabrik AB, åren 1867-1907. Boken är mycket intressant för den som vill veta mer om hur företagsägande gick till under denna tid och hur man tänke kring både industriföretagens och bruksorternas utveckling.

Pris 180 kr

 

HT_bok

Idag fyller den nuvarande kraftstationen i Huskvarna, och tillika vår granne, 50 år. Turbinerna Justus och Alfhild kom på plats i Husqvarna AB:s regi den 2 och 3 september år 1969.

Sedan 1978 ägs och drivs kraftstationen av Jönköping Energi.

Kraftstationen

På lördag den 31/8 är det Fallens dag och museet har fri entré!

Vi har öppet 11-17 och visar filmer om Husqvarans verksamhet under andra världskriget och kalla kriget.

Varmt välkomna!

verkskyddet14

Program för Fallens dag!

 

Gräsklippning

1919: Husqvarna börjar tillverka gräsklippare

År 1918 köper Husqvarna det år 1877 grundade Norrahammars bruk (NHB), beläget en bit söder om Jönköping. Norrahammar hade specialiserat sig på jordbruksredskap och hade ett bra järngjuteri, så det var kanske naturligt att dit förlägga gräsklipparproduktionen. Det är oklart om det var Husqvarna eller Norrahammar som kläckte idén. Det mesta tyder dock på att det var disponent Eric Hedenblad, på NHB, som tog initiativ till gräsklipparna. Första året – som alltså var 1919 – tillverkades endast 24 stycken gräsklippare i mestadels gjutjärn.

 

1946: Husqvarnas första motorgräsklippare

Husqvarna, i samarbete med Norrahammars Bruk, tar fram koncernens första motordrivna gräsklippare, Norah 24, avsedd för parker och idrottsplatser. Denna modell kommer endast att tillverkas i ca 40 exemplar och kan i efterhand ses mest som en försöksmodell.

År 1959 börjar dock Husqvarna tillverka mer reguljära motordrivna gräsklippare, avsedda för villaträdgårdar o.likn.

 

1967: Handgräsklipparen i plåt

Måndagen den 2 oktober 1967 tillverkas de sista handgräsklipparna i gjutjärn av Husqvarna. Istället hade man på våren 1967 lanserat de nya lättare och tystare modellerna Husqvarna de Luxe och den motordrivna Clipper 101 tillverkad av material såsom plåt, stål, nylon och gummi.

 

1972: Toppmoderna motorgräsklippare

År 1972 görs Husqvarnas gräsklipparmodell MK500. Till denna modell tar man således fram en egen konstruerad tvåtakts-motor som själv blandar olja och bensin. Denna gräsklippare kom med Duojet, vilket är ett system med två separata gräsutkast – uppsamlare eller sidoutkast.

 

1987: Husqvarna Rider – världsunik åkgräsklippare

I början av 1980-talet började Husqvarna utveckla en åkgräsklippare. År 1986 kunde Husqvarna presentera en åkbar gräsklippare – allmänt benämnd Rider (Rider’n) – och våren 1987 var produktionen i full gång i Ödeshög.

Redan på idéstadiet var åkgräsklipparen försedd med den unika och senare patenterade bakvagnsstyrningen som hämtat inspiration från den typiska prärievagnen i Vilda Västern. Notabelt är att många tekniska lösningar och konceptuella principer återfinns även på dagens Rider-modeller.

År 2011 lanserades den första åkgräsklipparen för professionellt bruk, 2012 kom den första varianten som var batteridriven. År 2015 hade Husqvarna tillverkat 500 000 åkgräsklippare av Rider-modell.

 

1995: Först i världen med robotgräsklippare

År 1995 introducerade Husqvarna världens första automatiska robotgräsklippare på marknaden, den s.k. Solar Mower. Enbart med hjälp av solenergi hade den kraft nog att driva både hjul och klippsystem.

År 1998 var det dags för nästa stora utvecklingssteg när den helautomatiska robotklipparen AutoMower släpptes ut på marknaden. För att möjliggöra gräsklippning dygnet runt och oavsett väderlek innehöll AutoMowern ett återuppladdningsbart batteri. År 2003 kom tredje generationens robotklippare med nya funktioner och en ny modell i form av en hybridversion som hämtar sin energi från både sol och batteri. Sedan dess har flera nya innovationer presenterats. År 2017 hade en miljon robotgräsklippare tillverkats av Husqvarna.

Klicka för att läsa mer om dagens gräsklippare från Husqvarna!

Under Husqvarna-Rallyt samlades totalt 73 stycken Rödqvarnor i Smedbyn i Huskvarna. Ett världsrekord är satt!

Rödqvarnor