Gräsklippare i 100 år!

Gräsklippning

1919: Husqvarna börjar tillverka gräsklippare

År 1918 köper Husqvarna det år 1877 grundade Norrahammars bruk (NHB), beläget en bit söder om Jönköping. Norrahammar hade specialiserat sig på jordbruksredskap och hade ett bra järngjuteri, så det var kanske naturligt att dit förlägga gräsklipparproduktionen. Det är oklart om det var Husqvarna eller Norrahammar som kläckte idén. Det mesta tyder dock på att det var disponent Eric Hedenblad, på NHB, som tog initiativ till gräsklipparna. Första året – som alltså var 1919 – tillverkades endast 24 stycken gräsklippare i mestadels gjutjärn.

 

1946: Husqvarnas första motorgräsklippare

Husqvarna, i samarbete med Norrahammars Bruk, tar fram koncernens första motordrivna gräsklippare, Norah 24, avsedd för parker och idrottsplatser. Denna modell kommer endast att tillverkas i ca 40 exemplar och kan i efterhand ses mest som en försöksmodell.

År 1959 börjar dock Husqvarna tillverka mer reguljära motordrivna gräsklippare, avsedda för villaträdgårdar o.likn.

 

1967: Handgräsklipparen i plåt

Måndagen den 2 oktober 1967 tillverkas de sista handgräsklipparna i gjutjärn av Husqvarna. Istället hade man på våren 1967 lanserat de nya lättare och tystare modellerna Husqvarna de Luxe och den motordrivna Clipper 101 tillverkad av material såsom plåt, stål, nylon och gummi.

 

1972: Toppmoderna motorgräsklippare

År 1972 görs Husqvarnas gräsklipparmodell MK500. Till denna modell tar man således fram en egen konstruerad tvåtakts-motor som själv blandar olja och bensin. Denna gräsklippare kom med Duojet, vilket är ett system med två separata gräsutkast – uppsamlare eller sidoutkast.

 

1987: Husqvarna Rider – världsunik åkgräsklippare

I början av 1980-talet började Husqvarna utveckla en åkgräsklippare. År 1986 kunde Husqvarna presentera en åkbar gräsklippare – allmänt benämnd Rider (Rider’n) – och våren 1987 var produktionen i full gång i Ödeshög.

Redan på idéstadiet var åkgräsklipparen försedd med den unika och senare patenterade bakvagnsstyrningen som hämtat inspiration från den typiska prärievagnen i Vilda Västern. Notabelt är att många tekniska lösningar och konceptuella principer återfinns även på dagens Rider-modeller.

År 2011 lanserades den första åkgräsklipparen för professionellt bruk, 2012 kom den första varianten som var batteridriven. År 2015 hade Husqvarna tillverkat 500 000 åkgräsklippare av Rider-modell.

 

1995: Först i världen med robotgräsklippare

År 1995 introducerade Husqvarna världens första automatiska robotgräsklippare på marknaden, den s.k. Solar Mower. Enbart med hjälp av solenergi hade den kraft nog att driva både hjul och klippsystem.

År 1998 var det dags för nästa stora utvecklingssteg när den helautomatiska robotklipparen AutoMower släpptes ut på marknaden. För att möjliggöra gräsklippning dygnet runt och oavsett väderlek innehöll AutoMowern ett återuppladdningsbart batteri. År 2003 kom tredje generationens robotklippare med nya funktioner och en ny modell i form av en hybridversion som hämtar sin energi från både sol och batteri. Sedan dess har flera nya innovationer presenterats. År 2017 hade en miljon robotgräsklippare tillverkats av Husqvarna.

Klicka för att läsa mer om dagens gräsklippare från Husqvarna!

Nyhetsarkiv