Symaskinen blev den första civila produkten för Husqvarna efter att i så gott som 200 år
enbart tillverkatvapen för svenska arméer. Denna historia vill vi berätta mycket mer om
såväl på sociala medier som fysiskt på museet under året. En försmak i form av en tidslinje
finner du på https://www.husqvarnaviking.com/sv-SE/About
Då Rickard Bindberg efter 13 år nu har lämnat oss har Per Jonson projektanställts på ett år för att hjälpa oss under rekryteringsprocessen av Rickards efterträdare. Per har under lång tid arbetat på CCJ Kommunikation i Huskvarna och då med Husqvarnas olika verksamheter, skog&trädgård, symaskiner och hushållsprodukter. De senaste åren har Per drivit egen konsultverksamhet inom marknadsföring och varit ordförande för Huskvarna Hembygdsförening. Per är mycket förtrogen med Husqvarnas historia och dess produkter, har god vana vid utställningar och presentationer vilket gör att hans kompetenser kommer museet väl till pass.
- Jag brinner för att sätta mig djupare in i museets verksamhet och kunna hjälpa till med den dagliga skötseln samt utveckla nya områden säger Per när vi träffar honom en av de första arbetsdagarna
Passa på att komma till oss på Husqvarna Museum och ta del av våra fina utställningar och omfattande samlingar med produkter och andra föremål relaterade till Husqvarna AB – företaget som grundades som ett kungligt gevärsfaktori i Jönköping år 1620 och med tiden skulle utvecklas till en framgångsrik svenskt exportindustri med försäljning av civila varor jorden runt!
Museet disponerar hela 2400 kvadratmeter och det är därmed lätt att hålla det sociala avståndet medan ni avnjuter 400 år av industriproduktion! Dessutom gör du vårt svenska kulturarv en stor tjänst då era inträdesavgifter gör det lättare för museet – som inte är offentligt ägt – att överleva och utvecklas för framtiden.
Tack för ert stöd!
Vi har §glädjen att meddela att Husqvarna Museum under 2019 slog nytt besöksrekord!
Hela 36 625 personer besökte museets utställningar och tog del av Husqvarna AB:s fantastiska historia. Det är drygt 3000 besökare fler än vårt tidigare rekort från 2015. Vi på Husqvarna Museum vill rikta ett stort tack till alla besökare – såväl grupper som enskilda! För femte året i rad har vi nått över 30 000 av er och vi är mycket stolta och tacksamma för all den uppmärksamhet vårt museum fått! Varmt välkomna åter!
En annan positiv nyhet under 2019 var att museets samlingar inrättades i Stiftelsen Husqvarna Museum!
Eftersom samlingarna i museet inte ägdes gemensamt, utan separat av Husqvarna AB, Huskvarna hembygdsförening och Stiftelsen Husqvarna Vapenmuseum uppstod en önskan om att säkra samlingarna under en ägare som dessutom inte var kopplad till annan verksamhet. År 2019 ombildades därför vapenstiftelsen till Stiftelsen Husqvarna Museum, med Huskvarna Hembygdsförening och Husqvarna AB som stiftare.
Stiftelsens ändamål är att förvalta museets arkiv och samlingar för kommande generationer och tillse att de hålls intakta och inte skingras eller flyttas utanför orten Huskvarna. Dessutom skall man främja den museala verksamhet som Huskvarna Hembygdsföreningen, på uppdrag av stiftelsen, och i samarbete med Husqvarna AB, bedriver.
Just nu finns en spännande bok om en av Sveriges stora industriägare att köpa hos oss!
Boken ”Hugo Tamm – den motvillige industrialisten”, som är skriven av Gunnar Winqvist, handlar om en av Sveriges ovanligare industriägare, som till en början var ganska ointresserad och oengagerad men kom att bli en föregångare vad gäller att indirekt driva sina företag via styrlseuppdrag.
Hugo Tamm hade en av de största företagsgrupperna i Sverige under slutet av 1800-talet och var storägare i Husqvarna Vapenfabrik AB, åren 1867-1907. Boken är mycket intressant för den som vill veta mer om hur företagsägande gick till under denna tid och hur man tänke kring både industriföretagens och bruksorternas utveckling.
Pris 180 kr