Husqvarna startade som ett gevärsfaktori med tillverkning av vapen till den svenska armén på 1600-talet. Husqvarna Vapenfabriks AB:s sist tillverkade militärvapen kom att bli modell AK 4.
Archives & collections
Husqvarna Museum is operated by Huskvarna Local History Society. The museum receives no public funding, but is entirely dependent on admission fees and gifts, etc. When possible, the museum undertakes different kinds of requests for a fee, and perform contract research on guns, motorcycles and other objects. If time permits, the museum undertakes contract research on guns, motorcycles and other objects, for a fee.
The museum does not value objects.
Categories of our collection:

Militärvapen
Militärvapen


Jaktvapen
Jaktvapen

Vapentillverkningen har tradition. I en hall visar vi c:a 200 handeldvapen, där de flesta är jaktvapen. Det äldsta jaktvapnet är en flintlås från 1735, som är ett mästarstycke. Det sista tillverkade är ”Jubileumsvapnet”, som tillverkades i 15 exemplar till Husqvarnas 300-årsjubileum 1989.
Museet har tillverkningsjournaler för Husqvarna jaktvapen från 1904 till 1970. Mot en avgift kan du här, för nästan samtliga modeller, få uppgifter om tillverkningsår, tillverkat antal och modell m.m. För att vi ska kunna genomföra en utredning krävs att Du ger oss tillverkningsnumret samt uppgift om vilken typ av vapen det rör sig om.
E-post: info@museum.husqvarna.se

Symaskiner
Symaskiner

Ny maskinutrustning anskaffades i mitten på 1800-talet för tillverkning av arméns nya gevär. Den visade sig vara utmärkt även för produktion av symaskiner. Tillverkningen startade 1872. Utvecklingen från den första enkla maskinen till dagens elektroniska
underverk kan studeras i detalj.

Gjutgods
Gjutgods

Gjuteriet från 1874 gjorde kopior av gamla rustningar, som dekoration till de burgna hemmen. Spottkoppar, balansvågar, likkistfötter och mycket annat erbjöds marknaden. Sortimentet upptog flera hundra artiklar. Museet presenterar ett urval.

Hushållprodukter
Hushållprodukter

Under hundra år har Husqvarna levererat alla tänkbara hushållsprodukter från enkla grytor till glassmaskiner och elektriska bordsstekpannor. ”Storsäljaren”, som såldes i hela världen i mer än 12 miljoner exemplar, är köttkvarnen. Museet visar ett omfattande urval av hushållsartiklarna.

Kaminer
Kaminer

Behovet av uppvärmning av bostäder i Sverige är stort. Spistillverkningen i slutet av 1800-talet ledde därför automatiskt in på kaminproduktion. Kaminer utgjorde ofta en dekoration i hemmen och det framgår tydligt av sortimentet.

Spisar
Spisar

Järnspisen kom från Amerika. När gjuteriet var etablerat 1874 startade man så småning om tillverkning av spisar. Sortimentet var imponerande. Efter vedspisen kom gasspisen och 1921 visades den första elektriska spisen. Modellfloran är enorm. Därför kommer vi aldrig att kunna visa hela sortimentet, men man kan väl följa
utvecklingen av det som exponeras.

Cyklar
Cyklar

I slutet av 1800-talet blev cykeln en modeprodukt. Fälgar och skärmar tillverkades i trä för att minska vikten. Utvecklingen gick snabbt och under åren har ett otal patent registrerats av Husqvarna. Hela sortimentet från den lilla barncykeln till den stora transporttrehjulingen finns att beskåda. 50-talets ”Sverigelopp”, en
cykeltävling, som gick från Haparanda till Ystad (d.v.s. längs hela Sverige, en sträcka på 2000 km.), bekräftade Husqvarnacyklarnas kvalité.

Gräsklippare
Gräsklippare

1918 inköptes Norrahammars Bruk AB, som var ett större gjuteri. Det medförde att Husqvarna fick bl. a. en ny produkt –handgräsklippare. Den blev mycket populär. Försök gjordes 1940 att tillverka motorgräsklippare, men först under 50-talet började i liten skala en serieproduktion varvid man använde amerikanska motorer. Under 60-talet utvecklades en egen motor och en gräsklippare i lättmetall. En försöksmotor gjordes, som startades med en liten krutpatron. De flesta modellerna finns bevarade.

Motorcyklar
Motorcyklar

Motorcyklar har varit en av de produkter, som givit Husqvarna ett världsnamn. År 1903 gjordes de första motorvelocipederna (cyklar med en belgisk encylindrig motor), som utvecklades till bruks- och
tävlingsmaskiner. Otaliga är de segrar som förts hem. 13 internationella världsmästare i motocross har tagit sina segrar på ”Qvarnorna”. Leveranser till armén började redan 1916. Den sista var ”Automaten” 1981. År 1986 försäljs Husqvarnas motorcykeltillverkning till Italienska Cagiva, som fortsätter att tillverka motorcyklar under namnert Husqvarna. I dagsläget heter tillverkaren Husqvarna Motorcycles GmbH och ägs av Pierer Industrie AG, med både utveckling och tillverkning i Österrike.
Museet har tillverkningsliggare för Husqvarna motorcyklar från 1913 fram till nedläggningen i Ödeshög 1987. Mot en avgift kan du här, för nästan samtliga modeller, få uppgifter om ramnummer, motornummer, tillverkningsdatum och i vissa fall även till vem motorcykeln levererades. För att vi ska kunna genomföra en utredning krävs att Du antingen har ram- eller motornumret.
E-post: info@museum.husqvarna.se

Mopeder
Mopeder

När lagen om körkortsfritt fordon – mopeden – kom var Husqvarna först på marknaden. Flera intressanta konstruktioner på motorer gjordes fram till 1962. Flera av mopederna har formgivits av de kända designerna Sixten Sason och Rustan Lange.

Mikrovågsugnar
Mikrovågsugnar

Redan i ett mycket tidigt skede startades utvecklingen av mikrovågsugnar för såväl kommersiella som hushållsändamål. De första levererades redan i början av 60-talet. Marknaden var inte mogen. Rykten om farlig och skadlig strålning hindradeförsäljningen.
Man sålde därför hela sitt kunnande till USA. Museet har ett komplett sortiment.

Utombordare
Utombordare

År 1958 inleds ett samarbete mellan Husqvarna och Aldell, där Husqvarna skulle sköta montering, lackering samt försäljning och Aldell tillverkning av delar till modell A30. När Husqvarna 1959 tar över tillverkningen av A30 görs ett antal egna modeller fram till 1962, då avtal med Monark/Crescent inleds.

Motorsågar
Motorsågar

När marknaden för 2-hjulsfordon minskade under slutet av 50-talet satsade man på motor– och röjsågar. Skogsnäringens betydelse i Sverige medförde att man siktade på professionella användare.
På deras önskemål sänktes ljudnivå, vikt och vibrationer samtidigt som man utvecklade arbetarskydd och bl. a. automatiska kedjebromsar. I dag är motorsågarna Husqvarna AB:s huvudprodukt.

Stationärmotorer
Stationärmotorer

Då en förfrågan framfördes till Husqvarna om man hade en lämplig motor för en portabel brandspruta, ledde det till konstruktion och produktion av en lätt 10 hkr. motor. Den fick ett flertal användningsområden, bl. a. till snöscooters. Museet har ett komplett samling av det dåvarande sortimentet, samt några försöksmotorer.

Röjsågar
Röjsågar

Efter framgångarna vid Husqvarnas inträde på motorsågsmarknaden kom krav från framförallt de stora skogsbolagen om en röjsåg från Husqvarna för att få bättre service och reservdelssamordning. Året var 1968 när den första röjsågen från Husqvarna AB såg dagens ljus, och man är idag en av värdlens största tillverkare.

Byggindustri
Byggindustri

Redan motorsågsmodell 65A användes som grundkonstruktion för en av Husqvarnas tidiga kapmaskiner. När Electrolux köpte Husqvarna 1977 förvärvades även Partner och Jonsered. Via erfarenheterna i dessa företag utvecklades kapmaskinerna ytterligare och 1989 köper man Dimas AB som tillverkar diamantklingor.
Sedan Husqvarna AB återigen blev eget bolag 2006 heter avdelningen för byggindustriprodukter Husqvarna Construktion och tillverkar allt från kapar, borrar och rivningsrobotar. På museet visas utvecklingen från de första ”motorsågskaparna” till dagens mer avanserade ringkapar och betongborrar.

Robotgräsklippare
Robotgräsklippare

År 1995 introducerade Husqvarna AB världens första helautomatiska gräsklippare, Solar Mower. Den drevs av solenergi och klippte gräset automatiskt. Därefter kom AutoMower som var nätansluten och gick på batteri, vilket fungerade bättre. År 2003 kom nästa generation robotklippare med nya funktioner och en hybridversion som går på både sol och batteri.

Riders
Riders

Den första maskinen av Husqvarnas populära åkgräsklipparserie Rider kom ut på markanden 1986. Detta är maskinen som både klipper gräs, plogar snö och som kan köras med kärra efter. Rider har en fantastisk vändradie och tar sig fram i riktigt kuperad terräng, då den har drivning på alla hjul. Museet har lyckligtvis den första prototypen från 1985 i sin samling.

Vapenverkstaden
Vapenverkstaden

Vapentillverkning har alltid varit ett hantverk. En liten verkstad med autentisk utrustning har iordningställts i
museet. År 1969 såldes vapentillverkningen till FFV (Förenande fabriksverken) och produktionen överfördes till Carl Gustaf Stads gevärsfaktori i Eskilstuna. Men då Carl Gustaf ej tillverkad hagelvapen blev reparation och service kvar på Husqvarna.
Mellan 1975 och 1989 gjordes det ett hundratal hagelvapen, de flesta i lyxutförande, på Husqvarna av de kvarvarande vapenhantverkarna. År 1989 gjordes det sista vapnet på Husqvarna och några år senare lades den lilla vapenverkstaden ner, då de sista vapensmederna gick i pension.

Gjuteriet
Gjuteriet

År 1874 byggdes det första gråjärnsgjuteriet. År 1918 inköptes Norrahammars Bruk AB, vilket medförde en ökad kapacitet. Under 30-talet moderniserades anläggningarna, som nu är nedlagda. År 1944 startades ett pressgjuteri, som i dag är ett av Europas modernaste

Maskinverkstad
Maskinverkstad

År 1970 upphörde tillverkningen av köttkvarnar. Lyckligtvis sparade man några av automatmaskinerna. Dessa är konstruerade och tillverkade vid Husqvarna. De står nu uppställda med de gamla taktransmissionerna och ger en god uppfattning om gamla tiders verkstäder. I samma utställningshall finns också några maskiner från hagelvapentillverkningen.

Mätrummet
Mätrummet

Husqvarna tillverkade i stor omfattning produktionsverktygen. Mer än 270 man var sysselsatta därmed. Tillverkningen krävde mätutrustning av högsta klass. En särskild avdelning ägnas mätverktygen.

Sinterteknologi
Sinterteknologi

Sinter även kallad metallpulverteknologi. I en liten monter visar vi hur sintermaterial användes för små detaljer, speciellt för symaskiner. Husqvarna insåg pulverteknikens fördelar och satsade tidigt. Man framställde pulvret från skrotad järnplåt. Detta visade sig dock olönsamt och avvecklades. Husqvarna utvecklade dock tekniken och hade en ledande position under 60-talet.